MACK SM 2025
Om 2025 års tävling
Final 8 november på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Tema ”Balans”
Se finalisterna skapa 20 mackor under 45 minuter.
Final
Finalen av Mack-SM äger rum den 8 november på Stockholmsmässan i Älvsjö i samband med Sthlm food & wine och Bak & choklad mässan.
Publik är varmt välkommen på lördag 8 november från kl. 11.00. Delar av finalen kommer även att delas via Instagram @sverigesbagarekonditorer
Följ tävlingen på plats!
Kl. 11.00 Dörrarna öppnas för publik.
Kl. 11.15 Första finalist startar
Kl. 11.15 Finalist 1 Daniel Svensson startar
Kl. 11.25 Finalist 2 Ebbe Iseborn startar
Kl. 11.35 Finalist 3 Karin Gullberg startar
Kl. 11.45 Finalist 4 Sanna Olsson startar
Kl. 12.00 Första finalist i mål
Kl. 12.10 Finalist 2 Ebbe Iseborn i mål
Kl. 12.20 Finalist 3 Karin Gullberg i mål
Kl. 12.30 Finalist 4 Sanna Olsson i mål
Kl. 13.30 Priscermoni startar
Finalister
”En bit av Öland” – Sanna Olsson, Gylles konditori, Karlskrona
Sanna Olsson, 21 år, från Blekinge tävlar med en macka som bygger på kroppkaka, robust bröd och en frisk färskost. En hyllning till hembygden, inspirerad av naturens smaker och en barndomsfavorit.
”Min macka speglar både mig och de trakter jag kommer ifrån. Enkel, men unik”, säger Sanna Olsson.
📸Instagram: @sanna_stanna @gylleskonditori
”Skog och Slätt” – Karin Gullberg, Linds Bageri, Tranås
Karin Gullberg, 56 år, kombinerar erfarenhet från både restaurangkök och blomsterbranschen. Hennes tävlingsmacka bygger på mötet mellan olika smaker – där skogens djupa toner möter slättens milda inslag.
”Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag”, säger Karin Gullberg.
📸Instagram: @lindsbageri @skogochslatt
”Toscana” – Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg
Ebbe Iseborn, 22 år, driver sin egen italienska mackrestaurang i Falkenberg. Hans macka “Toscana” är inspirerad av resor till Italien, och kombinerar kraftigt rostad lök med toskansk salami för en perfekt smakbalans.
”Jag vill skapa mackor som är enkla men sofistikerade. ’Toscana’ är just det – smakrik, balanserad och full av kärlek till råvarorna”, säger Ebbe Iseborn.
📸Instagram: @Eebbe_iseborn & @Firenze_fbg
”Landgången” – Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg
Daniel Svensson, 41 år, är rutinerad köksmästare och klimatsmart matvisionär. Hans macka är en modern tolkning av den svenska landgången, skapad med nollsvinn-princip och hög hållbarhetsprofil.
”Landgången är ett skolboksexempel på hantverk – välbalanserad och klimatsmart. Jag vill visa att klassiska smaker kan bli framtidens val”, säger Daniel Svensson.
📸Instagram: @by_Leinad
Tävlingsregler
Tema ”Balans”. En macka där allt hänger ihop: smak, form, näring och upplevelse. Balans kan handla om kontraster som lyfter varandra, texturer som möts, den perfekta kombinationen av det rustika och det moderna eller någon annan tanke kring balans. Vi söker en macka med en tydlig idé , där fullkorn, växtbaserat, klassiskt eller innovativt får ta plats i harmoni. Det ska vara gott, genomtänkt och lockande. Och inte minst, mackan ska gå att sälja! Konceptet är nyckeln. Din macka ska ha en röd tråd som knyter ihop smak, tanke och tema. Tänk helhet , från brödets bas till toppingens sista detalj.
Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Vi tillåter även att långbakade grönsaker får tas med (obs dock ej kokta). Fermenterade såser och grönsaker får tas med färdigt till tävlingen men du behöver på plats skapa produkten på samma sätt som det framkommer i ditt recept. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.
Under informations och PR-dagen den 23 september i Stockholm ges mer detaljerade tävlingsregler.
Kontakt
Vill du komma i kontakt med oss som arrangerar tävlingen?
Vid frågor är du välkommen att kontakta tävlingsledningen via:
Erica Bjerregaard
- +46 72 206 27 62
- erica@bageri.se