Logga in

Logga ut

OM SKOLMÄSTERSKAPEN 2026

Tävlingen består av ett praktiskt prov uppdelat i fem delmoment som tillsammans testar både samarbete och individuella färdigheter.
  1. Matbröd
    – Bröd bakat av 6000 g mjöl (minst 25 % fullkorn)
    – Fyra större bröd (1000 g) och flera mindre (500 g) med olika uppslagningar.
  2. Vetebröd
    – Fyra olika sorters bullar (15 st av varje, totalt 60 bullar)
    – En sort ska vara slät/ofylld – alla bullar ska väga ca 55 g

  3. Wienerbröd
    – Fyra olika fyllda wienerbröd (15 st av varje)
    – Kavlas på smör, total vikt per wienerdeg ca 3500–3700 g

  4. Marsipanfigurer
    – Fyra handgjorda figurer (lika och jämnstora) av max 400 g färgad marsipan

  5. Tårta
    – Två prinsesstårtor per deltagare
    – En med dekoration (”Grattis + namn” och marsipanrosor), en för avsmakning

Tävlingsupplägg
Varje skola ställer upp med ett lag om två elever.

  • Moment 1–3 genomförs gemensamt i par.

  • Moment 4–5 genomförs individuellt.
    Bedömningen görs på lagets samlade prestation.

Vem kan tävla?
Tävlingen är öppen för elever i årskurs 3 på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning bageri och konditori.

Tävlingstid
Totalt har varje lag 4,5 timmar till sitt förfogande, med ytterligare 1 timme och 15 minuter för uppvägning dag ett.

Tävlingsregler 
Här hittar du kompletta tävlingsregler som PDF.

Öppen mellan den 13 november kl. 14.00 och den 11 december kl. 14.00.

Mer om  Skolmästerskapen 2025

  • Sveriges bagare & konditorer AB är tävlingsarrangör och betalar tågresa, boende och uppehälle med
    ankomst till Göteborg måndagen den 9 mars och avresa tisdagen den 10 mars för 1 lag (två deltagare
    per lag) och medföljande lärare. De två tävlingsdeltagarna bor i dubbelrum. Medföljande lärare bor i
    enkelrum.
  •  Arrangören bokar hotell och ni bokar själva tågresan till Göteborg. Mer information kommer i samband med att finalistskolorna utsets! 

Om ansökan 

  • Sista ansökningsdag är kl. 14.00 den 11 december 2025. Årets tävling begränsas till tio tävlande skolor. Vid fler
    än tio ansökande skolor förbehåller sig tävlingsledningen rätten att utse finalisterna genom en
    uttagning. Laget ska i samband med ansökan skicka in arbetsprover i form av film och bilder på
    produkter (enligt instruktioner nedan). Regerande mästare i Skolmästerskapen samt arrangerande
    skola är direktkvalificerade, finalplatser tas ut genom en jurybedömning av filmer och bilder på
    produkter som skickats in av de skolor som ansöker. Varje skola får bara anmäla ett lag.
  • Ansök via formuläret nedan.
    Recept, bilder och film skickas in via www.wetransfer.com eller www.sprend.com till mailadressen
    jesper@bageri.se
  • Innehåll bild och filmer
    Film och bilder på uppslagning av matbröd. Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den
    visar uppslagningen i effektiv tid.
    •Film på rundrivning och uppslagning av 4 limpor
    •Bild på färdigjästa limpor
    •Bild på färdigbakade limpor
    •Recept på matbrödet
    Film och bilder på uppslagning av 15 vetebullar
    Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den visar uppslagningen i effektiv tid.
    •Film från utkavling och uppslagning fram till jäsning
    •Bild på färdigjästa bullar
    •Bild på färdigbakade bullar
    •Recept på vetedegen
  • Produkterna som filmas behöver inte vara de som sedan planeras att göras i en eventuell final.
    Momenten ska dock hålla hög klass för att ta laget vidare till final.
    Båda eleverna ska göra samtliga moment, filma gärna båda samtidigt bredvid varandra

Ansökan Skolmästerskapen 2025

Öppen mellan 13 november kl. 14.00 och 11 december kl. 14.00. Fyll i formuläret nedan för att ansöka. Recept, bilder och film skickas in via www.wetransfer.com eller www.sprend.com till mailadressen jesper@bageri.se

Tävlande 1.
Tävlande 2.
Ansvarig lärare
En bekräftelse på att vi mottagit din ansökan kommer att skickas inom kort till dig. Har du inte fått någon bekräftelse? Vänligen skicka ett mail till erica@bageri.se

Digital informatoinsträff

12 februari 2026

Inför finalen bjuder arrangören in finalistskolor, juryordförande och sponsorer till ett digitalt
förberedande möte torsdag den 12 februari. Inbjudan och tid skickas ut närmare inpå.

Final

Finalen av Skolmästerskapen äger rum den 9 och 10 mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. 

  • Tävlingstiden är 4,5h den 10 mars och uppvägningstid på 1h och 15 minuter den 9 mars.
    Uppgifterna vid bakningen finns beskrivet i tävlingsreglerna.
  • I samband med finalen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg inom Sveriges samt boende för 1 lag (två deltagare per lag) och en medföljande lärare. De två tävlingsdeltagarna bor i dubbelrum. Medföljande lärare bor i enklerum. 
Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss som arrangerar tävlingen?

Vid frågor är du välkommen att kontakta tävlingsledningen via: 

Erica Bjerregaard