Gesällbrev

Gesällbrevet är ett bevis på en hög grad av yrkeskunnande. Denna utmärkelse är ett eftertraktat kompetensbevis. Det praktiska provet testar elevens hantverksskicklighet genom att utföra avancerade bageri- och konditoriarbeten, medan det teoretiska provet säkerställer kunskap inom råvaror, metoder, hygien och yrkeskalkylering. Tillsammans visar dessa moment att kandidaten har den kompetens som krävs för att arbeta självständigt i yrket.

Förkunskapskrav

Efter grundutbildning och/eller några års yrkeserfarenhet kan man ansöka om gesällbrev för bagare/konditor. 

Gesällprovet kan avläggas efter minst 4000 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket eller motsvarande av branschen validerade kunskaper.  Provet arrangeras av Sveriges bagare & konditorer.

Läs mer på www.hantverksrad.se

En kombination av teori och praktik

Gesällprovet består av både ett teoretiskt och ett praktiskt provmoment.

Teoriprov

Före det praktiska provet måste du genomföra ett godkänt teoriprov, som består av 4 delprov: Prod­uktionsteknik, Yrkesräkning, Receptberäkning samt Hygien & Miljö.

Praktiskt prov

Provet är uppdelat på två dagar med granskare på plats båda dagarna. Ladda ned information om praktiska delen av gesällprovet här.