SM Unga Bagare
SM Unga Bagare 2025
Avgörs i mars i Göteborg.
Tema Valfritt.
Tre tävlingsfaser
- Ansökan. Öppen mellan den xx oktober kl. 10.00 och den xx november kl. 15.00
- PR och informationsdag i Göteborg.
- Finaltävling i xx i Mars.
Pris
- 15.000 kronor i vinstpengar.
- 1-4 vinnare en plats i Svenska Juniorbagarlandslaget. Länk till laget här?
- Titeln SM Unga Bagare 2025, Svensk Junior bagarmästare?? och äran att bära och använda titeln.
SM UNGA BAGARE 2025
Om 2025 års tävling
Ansökan är öppen mellan den x oktober kl. 10.00 och den x november kl. 15.00. I december presenteras finalisterna. En PR och informationsdag arrangeras i Göteborg i mars. SM Unga Bagare finalen är den x i mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.
Öppen mellan den x oktober kl. 10.00 och den x november kl. 15.00.
Om ansökan
- Du ansöker med ett recept på valfri bulle med tillhörande bilder.
- En bild ska visa hela bullen och en annan bild ska visa en uppskuren bit där innehållet syns.
- Receptet ska skickas in i en Word fil eller PDF fil.
- Receptet ska innehålla måttanvisningar och tillvägagångssätt.
- Arrangören eller sponsorer av tävlingen SM Unga Bagare kan komma att publicera ansökningsbilderna vid senare tillfälle.
- Inför finalen får det inskickade bidraget varken med bild eller recept publiceras offentligt i någon form utan medgivande av Sveriges bagare & konditorer AB. Publicering av någon del av ansökningsbidraget kan leda till diskvalificering i tävlingen SM Unga Bagare.
Processen efter ansökan
- Samtliga inskickade bidrag inom ramen för ansökans öppettider granskas av personal på Sveriges bagare & konditorer AB för att säkerställa att ovannämnda kriterier uppfylls.
- I december meddelas vilka som har tagit sig vidare till final.
PR och infomrationsdag
PR och informationsdag arrangeras i Göteborg i februari.
- Uttagna till finalen är inbjudna till en PR och informationsdag i Göteborg.
- Skriv mer information här!
- Sveriges bagare & Konditorer AB bekostar resa med tåg för de finalister som bor utanför Göteborg. Andra kostnader som boende med mera bekostas av de tävlande.
Final
Finalen av SM Unga Bagare äger rum under två dagar i mars.
- Du som finalist i SM Unga Bagare 2025 förväntas vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och sponsorer som arrangören Sveriges bagare och konditorer bedömer lämpliga.
- Finalisterna förväntas även vara tillgängliga under en PR-dag och informationsträff i Göteborg i februari.
- I samband med finalen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg inom Sveriges samt boende.
- I samband med finalen den x mars arrangeras ett mingel och en middag för finalister i SM Unga Bagare.
Skolmästerskapen
Skolmästerskapen 2025
Avgörs i mars i Göteborg.
Tre tävlingsfaser
- Ansökan. Öppen mellan den xx oktober kl. 10.00 och den xx november kl. 15.00
- Digital informationsträff.
- Finaltävling i xx i Mars.
Pris
- En kurs (för hela klassen) med Svenska Bagarlandslaget. Länk till laget här?
- (?Titeln vinnare Skolmästerskapen 2025, bevis på xx och äran för elever, lärare och skolan att bära och använda titeln. )
SKOLMÄSTERSKAPEN 2025
Om 2025 års tävling
Ansökan är öppen mellan den x oktober kl. 10.00 och den x november kl. 15.00. I december presenteras finalisterna. En digital informationsträff arrangeras i februari. Finalen i Skolmästerkapen är den x i mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.
Öppen mellan den x oktober kl. 10.00 och den x november kl. 15.00.
Om ansökan
- Du ansöker med ett recept på valfri bulle med tillhörande bilder.
- En bild ska visa hela bullen och en annan bild ska visa en uppskuren bit där innehållet syns.
- Receptet ska skickas in i en Word fil eller PDF fil.
- Receptet ska innehålla måttanvisningar och tillvägagångssätt.
- Arrangören eller sponsorer av tävlingen SM Unga Bagare kan komma att publicera ansökningsbilderna vid senare tillfälle.
- Inför finalen får det inskickade bidraget varken med bild eller recept publiceras offentligt i någon form utan medgivande av Sveriges bagare & konditorer AB. Publicering av någon del av ansökningsbidraget kan leda till diskvalificering i tävlingen SM Unga Bagare.
Processen efter ansökan
- Samtliga inskickade bidrag inom ramen för ansökans öppettider granskas av personal på Sveriges bagare & konditorer AB för att säkerställa att ovannämnda kriterier uppfylls.
- I december meddelas vilka som har tagit sig vidare till final.
Digital informationsträff
Arrangeras i februari.
- Uttagna till finalen är inbjudna till en PR och informationsdag i Göteborg.
- Skriv mer information här!
- Sveriges bagare & Konditorer AB bekostar resa med tåg för de finalister som bor utanför Göteborg. Andra kostnader som boende med mera bekostas av de tävlande.
Final
Finalen av Skolmästerskapen äger rum under två dagar i mars.
- Du som finalist i SM Unga Bagare 2025 förväntas vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och sponsorer som arrangören Sveriges bagare och konditorer bedömer lämpliga.
- Finalisterna förväntas även vara tillgängliga under en PR-dag och informationsträff i Göteborg i februari.
- I samband med finalen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg inom Sveriges samt boende.
- I samband med finalen den x mars arrangeras ett mingel och en middag för finalister i SM Unga Bagare.
Mack SM
Mack-SM 2025
Avgörs den 8 november i Stockholm.
Tävlingsfaser
- Ansökan är öppen mellan den 1 augusti kl. 10.00 och den 15 augusti kl. 15.00
- I september presenteras vilka som gått vidare till final.
- PR-dag i Stockholm i september.
- Final 8 november i Stockholm.
Pris
- 15.000 kr och värdefull PR?
MACK SM 2025
Om 2025 års tävling
Ansökan är öppen mellan den 1 augusti kl. 10.00 och den 15 augusti kl. 15.00. I september presenteras finalisterna. En PR och informationsdag arrangeras i Stockholm i slutet av september. Mack-SM finalen är den 8 november i Stockholm.
”Fullkornsfest”
I årets tävling Mack-SM är temat ”Fullkornsfest”. Möjligheterna är många och låt dina idéer skapa en unik och inspirerande tolkning. Tänker du kanske på festen med vännerna, en festligare lunchmacka eller drömmer du om att få in mackan i finrummet? Oavsett vilken tolkning du väljer är nyckeln att låta fantasin och kreativitet ligga till grund för ditt verk. Brödet till din macka ska innehålla minst 22% fullkorn.
Öppen mellan den x oktober kl. 10.00 och den x november kl. 15.00.
Om ansökan
- Du ansöker med ett recept på din tävlingsmacka med tillhörande bilder.
- En bild ska visa hela mackan upplagd så som du tänkt servera den under finalen.
- Receptet ska skickas in i en Word fil eller PDF fil.
- Receptet ska innehålla måttanvisningar och tillvägagångssätt.
- Arrangören eller sponsorer av tävlingen Mack-SM kan komma att publicera ansökningsbilderna vid senare tillfälle.
- Inför finalen får det inskickade bidraget varken med bild eller recept publiceras offentligt i någon form utan medgivande av Sveriges bagare & konditorer AB. Publicering av någon del av ansökningsbidraget kan leda till diskvalificering i tävlingen Mack-SM.
Processen efter ansökan
- Samtliga inskickade bidrag inom ramen för ansökans öppettider granskas av personal på Sveriges bagare & konditorer AB för att säkerställa att ovannämnda kriterier uppfylls.
- I september meddelas vilka som har tagit sig vidare till final.
- Inför PR och informationsträffen i Stockholm behöver du ta med dig din macka.
PR och infomrationsdag
PR och informationsdag arrangeras i Stockholm i Sepember.
- Uttagna till finalen är inbjudna till en PR och informationsdag i Stockholm.
- Finalisterna tar med sig sin färdiga tävlingsmacka till Stockholm. Endast hopsättning av mackan går att göras på plats.
- Sveriges bagare & Konditorer AB bekostar resa med tåg för de finalister som bor utanför Stcokholm. Andra kostnader som boende och råvaror med mera bekostas av de tävlande.
Final
Finalen av Mack-SM äger rum den 8 november i Stockholm.
- Du som finalist i Mack-SM 2025 förväntas vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och sponsorer som arrangören Sveriges bagare och konditorer bedömer lämpliga.
- Finalisterna förväntas även vara tillgängliga under en PR-dag och informationsträff i Stockholm i september.
- I samband med finalen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg inom Sveriges samt boende.
- I samband med finalen den 8 november arrangeras en middag för finalisterna.
Årets företagare i bageribranschen
Årets Företagare i bageribranschen 2025
Vinnaren presenteras i samband med Bake-On mässan i Uppsala. Finalister får resa, boende och middagsbiljett bekostat av Sveriges bagare & konditorer.
Tre tävlingsfaser
- Nomineringen är öppen fram till 1 augusti.
- Filminspelning och PR
- Prisutdelning 26 september, Bake-On Uppsala.
Pris
- 50.000 kronor i vinstpengar.
ÅRETS FÖRETAGARE I BAGERIBRANSCHEN 2025
Om 2025 års tävling
Nomineringen till Årets Företagare i bageribrasnchen är öppen till 1 augusti. Vinnaren presenteras den 26 september i samband med Bake-On mässan i Uppsala.
Nominering
Nomineringen är öppen till den 1 augusti. Du kan nominera den eller de personer du tycker är värd den utmärkelsen för Årets Företagare i bageribranschen 2025 genom att skicka ett mail till erica@bageri.se
Mailet ska innehålla:
- Namn på företag
- Namn på person/personer
- Motivering
Önskar du att nominera anonymt fyller du i formuläret.
Film och PR
Film
- Finalisterna blir kontakatde av en filmare när
- Sveriges bagare & Konditorer AB bekostar resa med tåg för de finalister som bor utanför Göteborg. Andra kostnader som boende med mera bekostas av de tävlande.
Prisutdelning
Prisutdelningen äger rum i samband med Bake-On mässan den 6 september i Uppsala.
- Finalister i Årets Företgaare i bagerirbasnchen förväntas vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och sponsorer som arrangören Sveriges bagare och konditorer bedömer lämpliga.
- I samband med prisutdelningen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg inom Sveriges samt boende på hotell.
- I samband med finalen arrangeras ett mingel för finalisterna-
Årets Konditor
Årets Konditor 2025
Avgörs den 6-7 november i Stockholm.
Tema ”Moderna klassiker”.
Delmoment Tårta, Bakelse och Petit four.
Tre tävlingsfaser
- Ansökan. Öppen mellan den 7 april kl. 10.00 och den 22 april kl. 15.00
- Semifinal 27 maj i Stockholm.
- Finaltävling.6-7 november, Stockholm.
Pris
- 100 000 kronor i vinstpengar.
- Titeln Årets Konditor 2025, Svensk Mästare för professionella konditorer och äran att bära och använda titeln.
Årets Konditor 2025
Om 2025 års tävling
Ansökan är öppen mellan den 7 april kl. 10.00 och den 22 april kl. 15.00. I maj presenteras vilka som gått vidare till semifinalen. Semifinalen arrangeras i Stockholm i slutet av maj. Årets Konditor finalen är den 6-7 november i Stockholm.
Öppen mellan den 7 april kl. 10.00 och den 22 april kl. 15.00.
Om ansökan
- Du ansöker med ett recept på valfri tårta med tillhörande bilder.
- En bild ska visa hela tårtan och en annan bild ska visa en uppskuren bit där innehållet syns.
- Tårtan ska tas med till semifinalen om du går vidare.
- Receptet ska skickas in i en Word fil eller PDF fil.
- Receptet ska innehålla måttanvisningar och tillvägagångssätt.
- Arrangören eller sponsorer av tävlingen Årets Konditor kan komma att publicera ansökningsbilderna vid senare tillfälle.
- Inför finalen får det inskickade bidraget varken med bild eller recept publiceras offentligt i någon form utan medgivande av Sveriges bagare & konditorer AB. Publicering av någon del av ansökningsbidraget kan leda till diskvalificering i tävlingen Årets Konditor.
Planering av ansökningsbidraget
- Inför en eventuell semifinal ska ansökningsbidraget (tårtan) tas med färdig i sin helhet till Stockholm. Endast slutdekoration får göras på plats. Tid och plats meddelas till de som tagit sig vidare till semifinal.
Processen efter ansökan
- Samtliga inskickade bidrag inom ramen för ansökans öppettider granskas av personal på Sveriges bagare & konditorer AB för att säkerställa att ovannämnda kriterier uppfylls.
- I maj meddelas vilka som har tagit sig vidare till en eventuell semifinal.
Semifinal
Semifinalen arrangeras i Stockholm i maj.
- Uttagna till semifinal tar med sig sin färdiga tårta till Stockholm och deltar i finalen av Årets Konditor 2025.
- Sveriges bagare & Konditorer AB bekostar resa med tåg för de konditorer som bor utanför Stockholm. Andra kostnader som boende och råvaror med mera bekostas av de tävlande.
Final
Finalen av Årets Konditor, SM för professionella konditorer äger rum under två dagar, 6-7 november.
- Du som finalist i Årets Konditor 2025 förväntas vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och sponsorer som arrangören Sveriges bagare och konditorer bedömer lämpliga.
- Finalisterna förväntas även vara tillgängliga under en PR-dag och informationsträff i Stockholm i maj samt en dag med Arla.
- I samband med finalen bekostar Sveriges bagare & konditorer resa med tåg samt boende.
- I samband med finalen den 7 november arrangeras en middag för Årets Konditor, där tidigare vinnare, jury, branschprofiler och andra hedersgäster är inbjudna.
Ansökan
Välkommen med din ansökan till Årets Konditor 2025!
Öppen mellan 7 april kl. 10.00 -22 april kl. 15.00.
Årets tävling äger rum 6-7 november i Stockholm. Temat är ”Moderna klassiker” och består av tre delmoment: tårta, bakelse och petit four. Vinsten är 100 000 kronor och titeln Årets Konditor 2025, Svensk Mästare för professionella konditorer.
Finalister Årets Konditor 2025
Sed ut unde omnis iste natus sit volur tatem accus antium laudan tium totam aperiam veritatis vitae dicta sunt explicabo.
Rebecka Steen, 25 år
Gothia Towers, Göteborg
Rebecka Steen, 25 år, är född och bosatt i Göteborg och arbetar idag som konditor på Gothia Towers. Hon är utbildad på Ester Mosessons gymnasium samt Yrkeshögskolan i Kristianstad. Genom åren har hon arbetat på flera välrenommerade konditorier, däribland Margaretas Bröd och Bakverk, Berzelii Choklad och Konditori Kampanilen.
Bakintresset har funnits sedan barndomen, men det var vinsten i Skol-SM 2019 som väckte den riktiga tävlingslusten. Sedan dess har Rebecka tagit hem titlar i SM Unga Bagare och Nordiska Mästerskapen och är idag en del av kocklandslaget. Hon beskriver tävlandet som en motor för sin utveckling – en chans att hela tiden utmana sig själv och möta andra likasinnade.
Hennes signatur är väl genomtänkta och härliga smakkombinationer. I framtiden drömmer hon om att vinna Årets Konditor 2025 och därefter ta hem guld i både VM och OS med kocklandslaget. Om drömmarna slår in kan hon även vara nästa Konditor som står bakom Nobeldesserten.
”Att vinna är ett kvitto på att jag gjort jobbet. Men viktigast är utvecklingen jag får genom resan dit. Jag älskar skapandet, att utmana mig själv, möta likasinnade och hur tävling gör jobbet ännu mer givande och roligt.”
Favoritredskap: Palett
📞 0734 221 616
📸Instagram: @rebecka.steen
Andreas Modd, 30 år
Haymarket by Scandic, Stockholm
Andreas Modd, 30 år, är född i Bollnäs och bor numera i Uppsala. Han arbetar som konditor på Haymarket by Scandic i Stockholm.Vägen till konditoryrket började med ett oväntat avstamp i trädgårdsbranschen – men efter ett studiebesök i Schweiz valde han att satsa fullt ut på sin passion för det söta hantverket. Han utbildade sig vid Culinary Arts Academy i Schweiz och har arbetat på flera prestigefyllda platser, bland annat Grand Hôtel och TAK i Stockholm.
Andreas är inte ny i tävlingssammanhang – han har tidigare deltagit i Årets Konditor både 2021 och 2022 och tagit silver båda gångerna. Med flera års reflektion och nya idéer i bagaget gör han nu comeback med målet att ta hem guldet.
Hans tävlingsbidrag till semifinalen är en tolkning av den svenska klassikern jordgubbar med grädde, men presenterad med teknik, precision och elegans.
”Jag vill vinna för att visa att man kan byta bana i livet och nå långt –tänk bara vad man kan göra med lite socker, grädde och ägg. Att vara med i Årets Konditor är också som ett kvitto på min utveckling och den här gången hoppas jag att det tar mig hela vägen till mästartiteln.”
📞 073 339 87 29
📸Instagram:@amoddpastry
Carolina Filipson, 35 år
Scandic Laholmen, Stömstad
Carolina Filipson, 35 år, kommer från Kungälv och är idag bosatt i Strömstad där hon arbetar som konditor på Scandic Laholmen. Hon har utbildat sig inom hotell och restaurang på Mimers Hus och har samlat
erfarenhet från bland annat Hotell Tylösand och Langley Hotel på Korsika.
Passionen för bakning har funnits med sedan barndomen, och att bli konditor har alltid varit en självklarhet för Carolina. Hon inspireras av kreativa konditorer och kollegor som vågar tänja på gränserna för form och
smak.
I tävlingssammanhang har hon redan gjort avtryck – inte minst i Glass-SM där hon
belönats med medalj i sju av åtta bidrag under 2024 och 2025.
I sitt tävlingsbidrag till semifinalen för Årets Konditor 2025 har Carolina fokuserat på vårens smaker och färger. Hon beskriver sin tårta som en visuell överraskning: stilrent på utsidan men en färgsprakande upplevelse inuti. Och det är något som verkligen definierar Carolinas stil som konditor
.
” Jag älskar att visa upp mitt hantverk, det här har varit en dröm länge – och nu känns det
som att jag är redo att bevisa för mig själv och andra att jag kan mer än jag tror.”
Favoritredskap: Slickepott
📞 0730 544 971
📸Instagram: @cfilipson
Erika Rinzén, 24 år
Nya konditoriet, Umeå
Erika Rinzén, 24 år, kommer ursprungligen från Åsele men bor idag i Bygdeå utanför Umeå och arbetar på Nya Konditoriet. Hon utbildade sig till konditor via lärlingsprogrammet på Dragonskolan i Umeå, och har sedan tonåren jobbat på flera konditorier – däribland Tössebageriet i Stockholm och restaurang Harlequin By
Hunger & Törst i Umeå.
Erika började baka redan som barn hemma hos sin farmor i Åsele, och intresset växte snabbt till en livslång passion. Hon drivs av möjligheten att vara kreativ med händerna och älskar att utveckla klassiska smaker med
moderna tekniker. Favoritbakverket är Budapestbakelsen – som också inspirerat hennes tävlingsbidrag till semifinalen.
Årets Konditor 2025 är hennes allra första tävling, men Erika ser det som en möjlighet att testa sina gränser, lära sig mer och utvecklas som konditor. På väg mot finalen får hon stöd från nära och kära, men också coaching av sin chef Jessica Sandberg (Årets konditor 2008).
”Jag vill vinna för titeln och allt den för med sig – men också för att visa vad jag kan och våga
ta nästa steg i min resa. Min dröm är att någon gång få skapa Nobeldesserten och kanske är
det här vägen dit.”
📞 070 299 74 75
📸Instagram: @erikarinzen
Kristin Hamberg, 26 år
Nya konditoriet, Umeå
Kristin Hamberg, 26 år, kommer från Sollentuna och bor idag i Högdalen i Stockholm. Hon arbetar som konditor på Socker Sucker och har tidigare jobbat på bland annat Operakällaren, TAK, och Grand Hotel Les Trois Rois i Basel. Kristin är utbildad vid Stockholms Hotell- och Restaurangskola och har även studerat vid Culinary Arts Academy i Schweiz.
Bakglädjen väcktes redan i barndomen i köket med mamma och mormor. Intresset växte med YouTube och sociala medier, där hon tidigt började återskapa bakverk hon sett online. Efter flera framgångsrika tävlingar med Svenska Juniorkocklandslaget, inklusive guld i Culinary Olympics 2024, är hon nu redo för nästa steg – Årets Konditor.
Hennes semifinalsbidrag bygger på smakerna svartvinbär, mandel och vanilj – en hyllning till mammas hemkokta svartvinbärssaft. Dekoren och interiören binds samman med ett genomgående vågmönster som visar på hantverk och stilren teknik.
”Att vinna vore en enorm ära – och en chans att inspirera andra i branschen, vilket är något jag verkligen brinner för. Det är det bästa jag vet förutom att ta hand om människor och få de att må bra genom det jag skapat.”
📞 076 637 64 84
📸 Instagram: @pralinkristin
Om 2025 års tävling
Ansökan är öppen mellan den 1 augusti kl. 10.00 och den 15 augusti kl. 15.00. I september presenteras finalisterna. En PR och informationsdag arrangeras i Stockholm i slutet av september. Mack-SM finalen är den 8 november i Stockholm.
”Fullkornsfest”
I årets tävling Mack-SM är temat ”Fullkornsfest”. Möjligheterna är många och låt dina idéer skapa en unik och inspirerande tolkning. Tänker du kanske på festen med vännerna, en festligare lunchmacka eller drömmer du om att få in mackan i finrummet? Oavsett vilken tolkning du väljer är nyckeln att låta fantasin och kreativitet ligga till grund för ditt verk. Brödet till din macka ska innehålla minst 22% fullkorn.