Efterfrågan på bagare och konditorer är stor. Med en utbildning inom bageri och konditori har du goda chanser att få jobb – både i Sverige och utomlands.
Du kan tävla i prestigefyllda mästerskap eller starta eget och specialisera dig på t.ex. bröd eller bröllopstårtor.
Jobba tidiga morgnar, dagtid eller kväll – det finns jobb som passar alla livsstilar.
Grundutbildning inom bageri och konditori i Sverige erbjuds främst genom gymnasieskolan där du kan välja bageriinriktning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Om du är över 20 år kan du utbilda dig via din kommunala vuxenutbildning.
En Yrkeshögskola erbjuder en unik kombination av teori och praktik, med fördjupade och breddade yrkeskunskaper. Utbildningen är högskoleberättigad och anpassad efter arbetsmarknadens behov, vilket ger starka framtidsutsikter.
Ett yrkesprov är ett praktiskt prov som genomförs inom ramen för en grundutbildning i ett hantverksyrke. Provet visar att eleven har de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta inom branschen. Provet bedöms av yrkeslärare och branschrepresentanter och kan leda till ett yrkesdiplom som bekräftar din kompetens.
Gesällbrevet är ett bevis på en hög grad av yrkeskunnande. Denna utmärkelse är ett eftertraktat kompetensbevis efter en grundutbildning. Ett praktiskt provet testar elevens hantverksskicklighet, medan ett teoretiskt prov säkerställer kunskap inom råvaror, metoder, hygien och yrkeskalkylering.
Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet och garanterar stort yrkeskunnande och erfarenhet.
Kontakt
Sveriges bagare & konditorer
Box 3546
103 69 Stockholm
Telefon: 08-762 67 90
E-post: kansli@bageri.se
Besöksadress
Sveavägen 25 1 tr, Stockholm
(T-bana Hötorget)
© Sveriges bagare & konditorer – 2025