Systrarna Christina Westblad och Anne Dolk som driver Balders Bröd i tredje generationen har blivit utsedda till Årets Företagare i bageribranschen 2025, en utnämning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer står bakom. Företaget som har sin bas i Sollentuna har på fem år mer än fördubblat omsättningen och expanderat till fem enheter och även etablerat Gretas Gelato. Andraplatsen gick till Dennis Eriksson, Ebba Groeger och Åsa Lundgren som driver Portens Bageri, Göteborg. Tredjeplatsen gick till Paul Dahlqvist som driver Paulssons Konditori i Halmstad.
Utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen lyfter fram de ledare som med skicklighet och innovation skapar tillväxt, lönsamhet och värde för sina företag. Enligt juryn har Christina Westblad och Anne Dolk utmärkt sig genom att skapa en tydlig företagskultur där glädje och delaktighet står i centrum har de utvecklat en verksamhet som kombinerar hantverk och tradition med nytänkande och hög kundservice som lockar både stamgäster som nya kunder i hela norra Stockholm.
Juryns motivering:
”Årets vinnare visar att mod, driv och glädje är en vinnande kombination. Med skarpa affärsbeslut, en tydlig vision och en smittande energi har de skapat stark tillväxt och lönsamhet – samtidigt som både personal och kunder känner sig sedda och uppskattade. Vinnare av Årets Företagare i bageribranschen 2025 är Tina Westblad och Anne Dolk som driver Balders Bröd i Sollentuna.”
– Att få den här utmärkelsen känns fantastiskt och är ett kvitto på allt arbete vi och vårt team lagt ner. Vi är stolta över att ha lyckats växa med lönsamhet utan att tappa det som är viktigast - glädjen, hantverket och våra kunder. Ett varmt tack till alla medarbetare och gäster som gör resan möjlig.
Årets Företagare i bageribranschen 2025 Tina Westblad och Anne Dolk, Balders Bröd.
Andraplats och tredjeplats:
På andraplats kom Dennis Eriksson, Ebba Groeger och Åsa Lundgren som driver Portens Bageri i Göteborg. Familjeföretaget Portens Bageri öppnade på Munkebäckstorget 2015 och har snabbt blivit en populär mötesplats i stadsdelen genom att kombinera kvalitet, tydligt sortiment och stark kundrelation. Portens Bageri är ett exempel på hur småskalighet kan bli långsiktigt framgångsrikt.
Tredjeplatsen gick till Paul Dahlqvist som sedan 2004 driver Paulssons Konditori, Halmstad. Under hans ledning har konditoriet utvecklats till en lönsam och välrenommerad verksamhet. Med tydlig varumärkesprofil och fokus på kvalitet och service har konditoriet blivit en lokal stolthet, samtidigt som de bidrar till samhället genom lärlingsplatser, sponsorskap och bröddonationer.
Syftet med tävlingen:
Årets Företagare i bageribranschen syftar till att uppmärksamma och hylla de företagare som med framstående skicklighet lyckas skapa stabilitet, lönsamhet och tillväxt i sina verksamheter. Priset delas ut av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och har delats ut sedan 2016.
– Tina Westblad och Anne Dolk har visat att det även i utmanande tider går att kombinera expansion, hantverk, nöjda kunder och bibehållen lönsamhet. Det är en imponerande resa systrarna gjort med bageriet de driver som tredje generation. Deras framgångar och viljan att dela med sig av både sin kunskap och ett leende inspirerar hela bageribranschen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, som delar ut priset.
Om Årets Företagare i bageribranschen
Årets Företagare i bageribranschen är en utmärkelse som delas ut till den eller de företagare som lyckats ovanligt bra med att driva sitt bageri eller konditori och som kan tjäna som inspiration för andra i branschen. Bakom utmärkelsen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, och huvudsponsor är bagerileverantören Credin.
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer landslag som Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD.
Kontaktuppgifter till årets finalister:
- Anne Dolk och Christina Westblad, Balders Bröd,
070-2676067 tina@baldersbrod.se (Christina)
070-357 20 43 anne@baldersbrod.se (Anne) - Dennis Eriksson, Portens Bageri,
070-4151777 dennis@portensbageri.se - Paul Dahlqvist, Paulsson Konditori,
070-5539025 paulssonskonditoriab@gmail.com
Filmer där finalisterna presenterar sig:
Anne Dolk och Christina Westblad, Balders Bröd: https://vimeo.com/1118823576
Dennis Eriksson, Portens Bageri: https://vimeo.com/1118825901
Paul Dahlqvist, Paulsson Konditori: https://vimeo.com/1118824590
Pressbilder: www.bageri.se/pressbilder
Tidigare vinnare av Årets Företagare i Bageribranschen:
2024 – Stefan Berg, Lillebrors Bageri, Stockholm
2023 – Markus Larsson och Magnus Olsson, Gyllen Linds Bageri, Linköping
2022 – Robin Delselius, Robin Delselius Bageri, Stockholm
2020 och 2021 – inget pris utdelat på grund av pandemin
2019 – Roy Fares och Mattias Ljungberg, MR Cake, Stockholm och Göteborg
2018 – Markus och Linda Ekelund, Thimons Konditori, Nässjö och Aneby
2017 – Tobias Karlsson och Mikael Pettersson Engström, Urshultsbagarn, Urshult
2016 – Christian Jörgensen, Dahls Bageri, Göteborg