Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageribranschen i Sverige. Vi grundades år 1900 och ända sedan dess har vi arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sedan 1966 har förbundet ett dotterbolag i vilket verksamhetsnumera bedrivs.
I det helägda dotterbolaget Sveriges bagare & konditorer AB tillhandahåller vi tjänster för våra medlemmar i form av bland annat marknadsföring, ekonomi, utbildning, kampanjer, tävlingar etc. Som ett led i detta bedriver SBK AB informations- och upplysningsverksamhet samt ger ut en branschtidning; tidningen Bröd. Sveriges bagare & konditorer har ca 500 medlemmar, vilka sträcker sig allt ifrån det lokala bageriet/konditoriet till större företag såsom Pågen, Fazer, Polarbröd, Göteborgs Kex och Delicato. Totalt har våra kundföretag ca 15 000 anställda. I vår organisation ingår även Brödinstitutet.
Du kan läsa vår Verksamhetsberättelse för 2022 här.
Brödinstitutet är ett helägt dotterbolag till Sveriges bagare & konditorer AB. Det är en organisation som har bröd i fokus och vars verksamhet vilar på vetenskaplig grund. Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter och brödbranschen och är idag en aktiv kommunikationskanal om bröd i synnerhet och om god och bra mat för hälsan och klimatet i allmänhet. Här hittar du Brödinstitutet.