Rekordintresse för Årets Konditor – här är finalisterna 2025

Fler sökande än någonsin, en exceptionellt hög nivå – och fem konditorer redo att imponera på både jury och publik. Finalisterna till Årets Konditor 2025 är nu utsedda, och gör sig redo för att tävla i Sveriges mest prestigefyllda konditortävling den 6–7 november på Stockholmsmässan.

Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och intresset för att tävla har aldrig varit större. Årets tema, ”Moderna klassiker”, har inspirerat deltagarna att ge älskade bakverk nytt liv – med sann hantverksskicklighet, personlig prägel, modern teknik och form.

– Vi har sett en otrolig höjd i årets semifinal. Vi har aldrig haft så många inskickade bidrag med så hög nivå som i år. De fem som tog sig vidare till final har imponerat stort både med smak, precision och berättande. Årets Konditor är scenen för Sveriges mest ambitiösa konditorer.

– Finalen av Årets Konditor är både ett hantverksprov och en kreativ scen. Vi förväntar oss att se tolkningar som är både modiga och genomarbetade, där tradition möter samtida formspråk. Det är alltid lika inspirerande att se hur varje finalist berättar sin egen historia.

Här är finalisterna i Årets Konditor 2025:

Rebecka Steen, 25, Gothia Towers, Göteborg
Tävlingsvan konditor, medlem i Svenska Kocklandslaget och vann Silver i SM Unga Bagare 2020 och guld i Nordiska Mästerskapen 2023. Rebecka brinner för hållbarhet och teknisk finess.

Andreas Modd, 30, Haymarket by Scandic, Stockholm
Tvåfaldig silvermedaljör i Årets Konditor – tillbaka med gulddrömmar.

Carolina Filipson, 35, Scandic Laholmen, Strömstad
Glass-SM medaljör som älskar att tävla och visa upp hantverket på den nivå det förtjänar.

Erika Rinzén, 24, Nya Konditoriet, Umeå
Finaldebutant som gärna hyllar klassiker med fingertoppskänsla och hantverk.

Kristin Hamberg, 26, Socker Sucker, Stockholm
OS-guldmedaljör med Svenska Juniorkocklandslaget och chokladkonstnär med personliga smaker i fokus.

Om tävlingen – en uppvisning i hantverksskicklighet, smak och nyskapande
Finalen avgörs under två dagar på Stockholmsmässan, 6-7 november, i samband med Stockholm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen.

Under två intensiva dagar ska finalisterna under temat ”Moderna klassiker” skapa:

  • Fyra dekorerade tårtor
  • Två sorters bakelser (varav en take-away)
  • Två petit four-varianter (varav en frozen lollipop med Arlas filmjölk som en ingrediens)
  • Ett showbord presenterat som ett ”skyltfönster” och en tre minuter lång presentation inför jury och publik

Poäng ges för smak, teknik, nytänk, metod och presentation, med totalt 500 möjliga poäng. Domarna bedömer bland annat hur väl temat integrerats i både smak och visuellt uttryck.

– För mig är årets tema särskilt spännande eftersom det kräver att man både förstår tradition och vågar tolka nytt. Finalisterna visar redan på en imponerande nivå och det ska bli otroligt kul att se dem tävla i höst.

Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 100 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor.

Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, KåKå och Nordisk Bageriteknik.

Pressbilder och mer information:
För pressmaterial, intervjuförfrågningar eller kontakt med finalisterna:
Malou Rönnmark, presskontakt malou.ronnmark@rudpedersen.com | 0733 665 779

För information om tävlingen:
Martin Lundell, vd, Sveriges bagare & konditorer martin@bageri.se | 070 364 67 94