Efter två intensiva finaldagar är det klart – Kristin Hamberg, 26 år från Stockholm, verksam vid Socker Sucker, har utsetts till Årets Konditor 2025, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Vinnaren imponerade stort på både metod- och smakjury med sina genomarbetade tolkningar på temat Moderna klassiker – där hantverk, balans och personlighet stod i centrum.
Tävlingen avgjordes under publikfesten Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 november. Under två tävlingsdagar skapade finalisterna fyra tårtor, två sorters bakelser (varav en i take-away-format), två petit four-varianter (inklusive en frozen lollipop med Arlas filmjölk) samt ett uppseendeväckande bord spektakulärt uppdukat med tävlingsbidragen. Kristin Hamberg belönas med titeln Årets Konditor, och 100 000 kronor i prispeng och är därmed branschens officiella ambassadör under det kommande året. Kristins tolkning av Moderna klassiker kallad ”Barnasinnet”, där mormors sommartårta och grilla marshmallow i glöden samsades med smaker av filmjölk och nyplockade bär till svartvinbärssaft i bersån, tog hem segern i årets tävling.
Juryns motivering:
”Med skarpt öga för detaljer och kreativ säkerhet lyfter årets vinnare moderna klassiker till ett uttryck som är både lekfullt och elegant. Skuggspel och stilla vingslag väcker barndomsminnen till liv och gör varje kreation lika drömskt fjäderlätt som självklar.
Vinnare av Årets Konditor 2025, tillika svensk mästare för professionella konditorer är Kristin Hamberg.”
– Jag är helt överväldigad, det är en enorm ära att vinna Årets Konditor. Att få vara en i gänget med alla de fantastiska konditorer som vunnit titeln tidigare känns helt fantastiskt. Jag har lagt hela mitt hjärta och själ i det här och försökt skapa bakverk som väcker minnen och känslor. Jag är så otroligt glad att juryn såg och uppskattade min vision
Kristin Hamberg, Årets Konditor 2025
– Årets final var en explosion av smak, skicklighet och stil. Vinnaren Kristin Hamberg visade prov på ett exceptionellt hantverk – där varje detalj var genomtänkt och varje smak satt med fjäderlätt precision. Det är så här konditorkonst ser ut när den är som allra bäst, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer..
Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Resultat Årets Konditor 2025:
- Kristin Hamberg, 26, Socker Sucker, Stockholm.
- Erika Rinzén, 24, Nya Konditoriet, Umeå
- Andreas Modd, 30, Haymarket by Scandic, Stockholm
- Carolina Filipson, 35, Scandic Laholmen, Strömstad
Juryn Årets Konditor 2025
Juryordförande:
Kasper Kleihs
Metodjury:
Frida Leijon
Tony Olsson
Isabella Westergren
Smakjury:
Daniel Roos
Mattias Ljungberg
Linda Dahl
Magnus Johansson
Anders Oskarsson
Hilma Strömberg
Per Klein
Christer Lundin, Arla
Johan Landerhjelm, KåKå
Expertkommentatorer under tävlingen:
Kasper Kleihs
Elisabeth Johansson
Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Stockholm Food & Wine/Bak- & Choklad på Stockholmsmässan den 6-7 november. Finalen äger rum framför publik som får följa de tävlande under två fullspäckade finaldagar när de i tre olika delmoment skapar: fyra dekorerade tårtor, två sorters bakelser (varav en i take-away format) och två petit four-varianter (varav en frozen lollipop med Arlas filmjölk som en av ingredienserna) under temat Moderna Klassiker. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 100 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, KåKå och Nordisk Bageriteknik.
För mer information, pressbilder eller intervjuer:
Malou Rönnmark, presskontakt
mr@thestockholmproject.se
mobil: 0733-665 779
Martin Lundell, vd, Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
mobil: 0703-646 794