Nu är det klart vilket recept som vunnit Livsmedelsverkets och Sveriges bagare & konditorers tävling om Sveriges bästa beredskapsbröd. Svenska Bagarlandslaget utsågs till vinnare med ett recept som man kan njuta av även i beredskapstider.
Professionella bagare från hela landet har bidragit med recept på bröd som kan bakas även vid störda förhållanden under kris och krig i den tävling som Livsmedelsverket och Sveriges bagare & konditorer har utlyst under benämningen ”beredskapsbröd”. Brödet ska kunna bakas i vanliga storkök, med få och enkla råvaror som går att få tag på lokalt – och med både surdeg och jäst. Och så ska det vara hållbart, näringsrikt och gott!
I veckan samlades en jury med bagare och experter på beredskap och nutrition för att utse en vinnare. Valet föll på Svenska Bagarlandslagets bröd Dalar genom Sverige.
– Vi fick in flera jättebra recept och sju gick till final. Svenska Bagarlandslagets bidrag var precis vad vi ville ha, ett nyttigt och gott bröd bakat på få ingredienser, säger
Isak Bergdahl, projektledare Livsmedelsverket
– Vi i Svenska Bagarlandslaget är vana att tävla i internationella sammanhang där det är så avancerade bröd som möjligt som vinner. I den här tävlingen var utmaningen att ta fram ett bröd som många kan baka, även när förutsättningarna inte är optimala och med fokus på lokala råvaror.
Andrea Wiberg, Svenska Bagarlandslaget.
Beredskap i brödform – från historia till nutid
Bröd har länge varit en hörnsten i svensk livsmedelsberedskap. Under nödåren på 1800-talet fick barkbrödet symbolisera överlevnad med knappa resurser. Under första världskriget blev sirapslimpan en viktig del av den svenska beredskapen – sirapen gav både smak och hållbarhet. Det nya beredskapsbrödet tar avstamp i samma idé: att med svenska råvaror, enkla metoder och robusta recept kunna säkra tillgången på ett näringsrikt livsmedel även i svåra tider.
Med tävlingen vill Livsmedelsverket och Sveriges bagare & konditorer lyfta fram bagare som vill vara med och bidra till Sveriges livsmedelsberedskap. Genom att knyta kontakt med bagare får Livsmedelsverket också ökad kunskap om vilka förutsättningar som är viktiga för att bagerier ska kunna upprätthålla sin verksamhet även vid svåra störningar i kris, höjd beredskap och i värsta fall krig.
– Bröd har alltid haft en självklar roll i svensk krisberedskap. Sirapslimpan gjorde jobbet då – nu tar vi nästa steg med ett bröd som går att baka i både bagerier och storkök, även vid brist på jäst. Genom skållning, surdeg och lokala råvaror visar vi hur dagens beredskapsbröd förenar tradition med nytänkande. Det här är ett inspirerande exempel på hur myndigheter och bransch tillsammans stärker Sveriges motståndskraft.
Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Finalister och recept
Vinnarreceptet och de andra recept som gick till final finns på bageri.se/beredskapsbrod samt på Livsmedelsverkets webbplats.
De bidrag som nådde finalen är förutom Svenska Bagarlandslaget: Bageri April i Västerås, Lidingö Bröd & Patisseri på Lidingö, Säsongsbagar’n i Dalsjöfors, Vallentuna Stenugnsbageri i Vallentuna, Tössebageriet i Stockholm och Svenska Juniorbagarlandslaget.
Presskontakt
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. 0703-646 794, martin@bageri.se
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har drygt 400 medlemsföretag.