Vallentuna Stenungsbageri beredskapsbröd baserat på torrjäst

Karl-Oskars lingonbröd
Detta recept ger ca 40oo g deg

Ingredienser (gram)

· Vatten (kokande): 480 g

· Potatismospulver: 125 g

· Kallt vatten: 800 g

· Torrjäst: 30 g

· Vetemjöl: 1 000 g

· Lingonsylt: 620 g

· Finmalet fullkornsvete: 910 g (går även bra med stenmalet/grovt)

· Salt: 41 g

 

Tillvägagångssätt:

1. Koka potatismoset:

o Koka upp 479 g vatten.

o Slå i potatismospulvret och rör om tills det är jämnt blandat.

o Låt moset svalna helt, gärna över natten.

 

2. Aktivera jästen:

o Blanda torrjästen (29 g) med det kalla vattnet (797 g).

 

3. Blanda degen:

o Tillsätt vetemjöl, finmalet fullkornsvete, lingonsylt och det avsvalnade potatismoset.

OBS! Salt tillsätts senare.

 

4. Knåda:

o Knåda degen i 5–7 minuter på låg hastighet tills den blir slät och fin.

 

5. Tillsätt saltet:

o Tillsätt salt (41 g) och knåda ytterligare 3–5 minuter på låg hastighet tills saltet är ordentligt inarbetat.

 

6. Jäsning – steg 1:

o Flytta degen till en inoljad back eller bunke.

o Täck med plast eller duk och låt vila i 1 timme.

 

7. Vikning:

o Vik in degens kanter mot mitten.

o Vänd hela degen upp och ner.

 

8. Jäsning – steg 2:

o Låt vila i 1–3 timmar tills degen ökat till 1,5 gånger sin ursprungliga storlek.

o Degen ska kännas porös och mjuk.

o Hellre för mycket jästid än för lite.

 

9. Forma limpor:

o Dela degen i bitar om 1000 g.

o Vik varje bit på mitten och forma försiktigt till en limpa.

o Låt vila på en mjölad duk med skarven uppåt i kylskåp över natten.

 

10. Gräddning:

Sätt ugnen först på 250grader och låt den bli varm i ca 15min

o Till gräddning: mjöla lätt ovansidan av brödet.

o Vänd upp limporna så den sida som legat mot duken hamnar uppåt.

o Mjöla lite mer om mjölet inte täcker limpan

o Skär ett lätt snitt längs med limpan med en vass kniv.

o Baka i 250 °C i 20–25 minuter tills innertemperaturen är 96 °C.

 

Tips:

· Ett dygns vila för både mos och deg ger bäst smak och konsistens.

· Använd en degtermometer för att få exakt gräddning.