Efter grundutbildning och/eller några års yrkeserfarenhet kan man ansöka om gesällbrev för bagare/konditor. Gesällbrevet är ett bevis på en hög grad av yrkeskunnande. Uppfyller man grundkraven för att ansöka om gesällbrev får man göra ett gesällprov, detta prov arrangeras av Sveriges bagare & konditorer.
Bakgrunden till gesällbrevet är att det för länge sen fanns ett "skråväsende" i Sverige. Ett skrå bestod av yrkesmän, som t ex bagare eller konditor, som ensamma hade rätt att utöva sitt yrke. Utbildningen till yrkesman började som lärling och avslutades med ett yrkesprov. Var provet godkänt så fick man sitt gesällbrev. Historien har ändrats och vi har idag inte kvar "skråväsendet" i Sverige. Dock är gesällbrev fortfarande ett eftertraktat bevis på yrkeskunnande. Varje år är det därför många som avlägger gesällprov och får sitt gesällbrev. Läs mer på www.hantverksrad.se.
Gesällprovet är ett slags slutexamen. Det vill visa att bagaren-konditorn kan tillverka alla de olika produkter vilka som regel ingår i ett bageris och konditoris bassortiment. Dessutom är det ett bevis för att gesällen har blicken och handlaget att arbeta med råvarorna och göra bröden och tårtorna snygga och aptitliga. I gesällprovet ingår följande produktgrupper:
Matbröd på klassiska vetesorter
Svenska klassiska matbröd
Frukostbröd
Vetebröd
Wienerbröd
Klassisk tårta
Moussetårta
Chokladbiskvier, mazariner & chokladdoppad bit
Klassiska bakelser
Valfritt arbete / Show piece
Före det praktiska provet måste man dessutom få godkänt på ett teoriprov, som består av 4 delprov: Produktionsteknik, Yrkesräkning, Receptberäkning samt Hygien & Miljö.
Ladda ned information om praktiska delen av gesällprovet här.