Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

01 oktober 2024

Kanelbullen – en symbol för gemenskap och svensk kultur

Den 4 oktober firas Kanelbullens dag – en av Sveriges mest älskade och välförtjänt populära högtider. Förra året slogs försäljningsrekord när 62 % av svenskarna njöt av en kanelbulle eller fler. I år ser branschen fram emot ännu ett starkt firande, där våra bagerier och konditorier återigen spelar en central roll i att sprida glädje och gemenskap över hela landet.

Fredagen den 4 oktober firas återigen Kanelbullens dag, och bageribranschen ser fram emot ännu ett stort firande i år. Förra året slogs försäljningsrekord då 62 % av svenskarna njöt av en eller flera kanelbullar – ett bakverk som blivit en omistlig del av vår svenska kultur. Det visar en undersökning som GfK gjort genom att intervjua 4002 personer. Kanelbullen, som har varit en favorit sedan 1920-talet, är idag lika populär som någonsin, och dess betydelse sträcker sig långt utöver bara en godbit till fikat.

– Kanelbullens dag har blivit mer än bara en dag för fika. Det är en dag då vi firar gemenskap, traditioner och våra svenska bageriers viktiga roll i samhället, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. Att hela 62 % av svenska folket valde att fira dagen förra året visar på hur starkt förankrad kanelbullen är i vår folksjäl, och vi ser med spänning fram emot årets firande.

Bageriernas betydelse för samhället

Kanelbullens dag har inte bara en kulturell betydelse. Våra bagerier och konditorier spelar en avgörande roll i att skapa mötesplatser där vi samlas för att dela stunder av gemenskap. År efter år ser vi en ökad efterfrågan på kanelbullar från våra bagerier, där kvalitet och hantverk står i centrum.

Siffror från 2023 visar att andelen som köper sina kanelbullar från konditorier och bagerier fortsätter att öka, medan hembakning minskar. Denna trend reflekterar hur uppskattat det professionella hantverket är och hur mycket vi värdesätter de mötesplatser som våra bagerier erbjuder.

– Kanelbullen symboliserar det bästa med svensk fika – gemenskap, tradition och smakupplevelser som förenar generationer. I år uppmanar vi hela Sverige att fira tillsammans på arbetsplatser, i hemmen och på våra lokala bagerier, fortsätter Lundell.

En dag som bidrar till välfärden

Kanelbullens dag är inte bara viktig för fikakulturen, utan den spelar också en roll i den svenska välfärden. Försäljningen av kanelbullar genererar betydande skatteintäkter. Enligt beräkningar kan skatteintäkterna från försäljningen av kanelbullar på Kanelbullens dag finansiera löner för cirka 25 000 sjuksköterskor.

Fakta om Kanelbullens dag 2024:

  • 62 % av svenskarna åt minst en kanelbulle på Kanelbullens dag 2023.
  • 44 % blev bjudna på kanelbulle på jobbet.
  • Andelen som handlar sina bullar på konditori eller bageri fortsätter att öka.
  • Hembakning av kanelbullar fortsätter att minska, och en allt större andel väljer att köpa från sina lokala bagerier.

Källa: GfK:s konsumentpanel där 4002 personer intervjuades.

Fira Kanelbullens dag den 4 oktober genom att ta del av den svenska fikakulturen, och stötta samtidigt våra lokala bagerier och konditorier. Ta en stund för att njuta av det som binder oss samman – gemenskap och kanelbullar!

För mer information: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
0703-64 67 94