Här finns det mesta du behöver veta om salt i allmänhet och om salt i bröd specifikt.
Utbildningen för dig som är verksam i bageribranschen innehåller 9 kortare (1 - 4 minuter) filmer om varför det är viktigt med mindre salt i vår mat men också vilka utmaningar som det är förknippat med vid bakning. Filmerna visar även vilka metoder som finns för att sänka saltmängden i bröd utan att påverka smak, hållbarhet och kvalitet eller bakegenskaper.
Filmerna bör med fördel ses i nummerordning.
Filmerna är ett resultat av ReduSalt, ett samarbetsprojekt mellan livsmedelsproducenter, forskare och myndigheter som Sveriges bagare & konditorer var delaktig i mellan 2016 och 2022.
Vid frågor kontakta Maria Sitell, maria@brodinstitutet.se alt. 0707645884.
1. Inledning och instruktion
2. Saltet och hälsan
3. Utmaningar - smakupplevelse
4. Utmaningar - mikroorganismer
5. Utmaningar - processbarhet
6. Metoder - stegvis och enkel saltsänkning
7. Metoder - saltersättare och smakkombinationer
8. Metoder - varierad salttillförsel
9. Avslutning